ZUPA Z GRUSZKI  

I PIETRUSZKI

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg korzeni pietruszki
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 gruszka
  • 1-1,5 l wody 
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir mielony, tymianek
  • 4 łyżki mielonych lub posiekanych orzechów 

Sposób przygotowania:

Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem.

Pietruszkę obierz i pokrój w plasterki. Gruszkę obierz i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej, wrzuć pietruszkę i smaż 5 min. co jakiś czas mieszając. Dodaj gruszkę i skórkę otartą z 1/2 cytryny i smaż kolejne 5 min.