ZUPA DYNIOWA 

Z JARMUŻEM

Składniki na 2-4 porcje:
  • 1 mała dynia
  • 1 duża cebula
  • ½ szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 cm obranego i startego świeżego imbiru
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu lub ½ łyżeczki suszonego
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • oliwa z oliwek
  • sól kilka listków jarmużu
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Jarmuż przelej wrzątkiem na sitku i osusz, dopraw delikatnie solą, oliwą i sokiem z cytryny. 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Dynię umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę. Wyłóż na pergamin, dopraw delikatnie solą, oliwą i piecz około 15 minut, aż zmięknie. 

W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną w pióra cebulę. Wsyp przyprawy, podsmażaj na wolnym ogniu około 3 minuty.

Do garnka wrzuć upieczoną dynię.  Uzupełnij wrzątkiem tak, aby kawałki dyni nieco wystawały. Dopraw solą do smaku. Gotuj około 15 minut, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze około 5 minut. Dodaj ugotowaną komosę, zmiksuj, dopraw w razie potrzeby.

Serwuj z wcześniej przygotowanym jarmużem.

BĄDŹMY W STAŁYM KONTAKCIE

Dowiedź się więcej o bieżących
wydarzeniach i promocjach

Designed with passion and care by Foodly Moodly © 2018-2022

Create a free site - More info