WATRUSZKI

Z SEREM

Składniki na ciasto
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 jajko + 1 białko jaja (do posmarowania)
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka oleju
  • sól 
Składniki na nadzienie
  • 400 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, dodać drożdże, cukier, jajko, roztopione masło i odrobinę soli. Powoli wlewać ciepłe mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Na samym końcu dodać 1 łyżkę oleju i dobrze wyrobić ciasto. Odstawić do ciepłego miejsca.

W trakcie wyrastania ciasta, można przygotować nadzienie. Dokładnie wymieszać twaróg, cukier, jajko i cukier waniliowy. Można ewentualnie dodać rodzynki lub ulubione bakalie.

Wyrośnięte ciasto podzielić na równe porcje. Z każdej z nich uformować kulkę, lekko spłaszczyć, w środku zrobić spore wgłębienie i napełniać je masą serową.

Układać na blasze wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem w dość dużych odstępach. Wierzch posmarować białkiem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni C.

BĄDŹMY W STAŁYM KONTAKCIE

Dowiedź się więcej o bieżących
wydarzeniach i promocjach

Designed with passion and care by Foodly Moodly © 2018-2022

Built with Mobirise site templates