Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać drożdże, cukier, jajko, roztopione masło i odrobinę soli. Powoli wlewać ciepłe mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Na samym końcu dodać 1 łyżkę oleju i dobrze wyrobić ciasto. Odstawić do ciepłego miejsca.
W trakcie wyrastania ciasta, można przygotować nadzienie. Dokładnie wymieszać twaróg, cukier, jajko i cukier waniliowy. Można ewentualnie dodać rodzynki lub ulubione bakalie.
Wyrośnięte ciasto podzielić na równe porcje. Z każdej z nich uformować kulkę, lekko spłaszczyć, w środku zrobić spore wgłębienie i napełniać je masą serową.
Układać na blasze wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem w dość dużych odstępach. Wierzch posmarować białkiem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni C.
Built with Mobirise site templates