DLACZEGO

warto jeść warzywa kapustne ?


Warzywa kapustne stanowią jedną z najczęściej spożywanych grup warzyw,
będących stałym elementem codziennej diety. Warzywa kapustne
stanowią bardzo liczną rodzinę zawierającą ponad 3 tysiące gatunków.
Pomimo tak dużej różnorodności tylko część z nich należy  do roślin jadalnych.
Do najbardziej popularnych przedstawicieli tej grupy należą:
kapusta, kalafior, brokuły, brukselka, rzepak, rzodkiewka czy rzepa. 
Popularność tych warzyw skłoniła wielu badaczy do przeprowadzenia licznych badań, 
dotyczących wartości odżywczych, antyodżywczych, składu chemicznego 
oraz wpływu poszczególnych związków na organizm człowieka.  

Warzywa kapustne wykazują udowodnione działanie przeciwnowotworowe,
przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwutleniające. Właściwości te wynikają z obecnych w warzywach kapustnych glukozynolanów oraz ich pochodnych.

Glukozynolany (GLS) są to organiczne związki siarki, powszechnie występujące w roślinach z rodzaju Brassica. Od ponad 40 lat glukozynolany i produkty ich rozpadu są szeroko badane pod względem pozytywnego i negatywnego oddziaływania na organizm człowieka. Związki te są odpowiedzialne za bardzo charakterystyczny smak i zapach warzyw kapustnych. W ostatnich latach coraz większą uwagę skupia się na możliwym chemoprewencyjnym działaniu tych związków poprzez regulowanie rozwoju komórek nowotworowych, kontrolowanie apoptozy i blokowanie cyklu komórkowego. Oprócz działania przeciwnowotworowego glukozynolany uczestniczą w obronie organizmu przed reaktywnymi formami tlenu, a także wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

Zawarte w warzywach kapustnych witaminy antyoksydacyjne (karotenoidy, tokoferole, kwas askorbinowy i kwas foliowy), fitoaleksyny, flawonoidy i kwasy fenolowe również wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz korzystnie przeciwdziałają czynnikom patogennym.

Szereg badań epidemiologicznych wykazuje ujemną zależność pomiędzy spożyciem warzyw kapustnych a ryzykiem zachorowania na raka płuc, pęcherza, prostaty, piersi, żołądka, okrężnicy, trzustki, tarczycy i skóry.

Związki fenolowe stanowią liczną grupę wtórnych metabolitów roślin. Do fenoli roślinnych zaliczamy flawonoidy, kwasy fenolowe, garbniki hydrolizujące i skondensowane. Właściwości przeciwutleniające wykazują przede wszystkim flawonoidy (flawonole, izoflawony, flawony, katechiny, flawanony) i kwasy fenolowe. Właściwości antyoksydacyjne tych związków polegają na eliminowaniu reaktywnych form tlenu, blokowaniu wolnych rodników, inhibicji enzymów z grupy oksydaz, a także wspomaganiu enzymów wykazujących właściwości przeciwutleniające oraz chelatowaniu jonów żelaza i miedzi. W ten sposób organizm człowieka jest chroniony przed stresem oksydacyjnym, a co za tym idzie, przed rozwojem miażdżycy naczyń krwionośnych i zmian nowotworowych.

Autor tekstu: Agnieszka Kupczyk, dietetyk Foodly Moodly

BĄDŹMY W STAŁYM KONTAKCIE

Dowiedź się więcej o bieżących
wydarzeniach i promocjach

Designed with passion and care by Foodly Moodly © 2018-2022

Website was built with Mobirise site theme