warto jeść warzywa kapustne ?
Warzywa kapustne wykazują udowodnione działanie przeciwnowotworowe,
przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwutleniające. Właściwości te wynikają z obecnych w warzywach kapustnych glukozynolanów oraz ich pochodnych.
Zawarte w warzywach kapustnych witaminy antyoksydacyjne (karotenoidy, tokoferole, kwas askorbinowy i kwas foliowy), fitoaleksyny, flawonoidy i kwasy fenolowe również wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz korzystnie przeciwdziałają czynnikom patogennym.
Szereg badań epidemiologicznych wykazuje ujemną zależność pomiędzy spożyciem warzyw kapustnych a ryzykiem zachorowania na raka płuc, pęcherza, prostaty, piersi, żołądka, okrężnicy, trzustki, tarczycy i skóry.
Związki fenolowe stanowią liczną grupę wtórnych metabolitów roślin. Do fenoli roślinnych zaliczamy flawonoidy, kwasy fenolowe, garbniki hydrolizujące i skondensowane. Właściwości przeciwutleniające wykazują przede wszystkim flawonoidy (flawonole, izoflawony, flawony, katechiny, flawanony) i kwasy fenolowe. Właściwości antyoksydacyjne tych związków polegają na eliminowaniu reaktywnych form tlenu, blokowaniu wolnych rodników, inhibicji enzymów z grupy oksydaz, a także wspomaganiu enzymów wykazujących właściwości przeciwutleniające oraz chelatowaniu jonów żelaza i miedzi. W ten sposób organizm człowieka jest chroniony przed stresem oksydacyjnym, a co za tym idzie, przed rozwojem miażdżycy naczyń krwionośnych i zmian nowotworowych.
Website was built with Mobirise site theme