TRZY SPOSOBY NA CURRY


CURRY ANANASOWE

Składniki na 4 porcje:
  • podwójna pierś z kurczaka albo filet z indyka
  • 3 szalotki
  • 3 łyżki oleju
  • curry
  • 1 świeży ananas
  • 1 szklanka mleka
  • kolendra
  • ryż

CURRY BRZOSKWINIOWE

Składniki na 4 porcje:
  • podwójna pierś z kurczaka albo filet z indyka 
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki oleju
  • curry
  • 4 brzoskwinie
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • papryczka chilli
  • szczypior
  • kasza jaglana

CURRY GRUSZKOWE

Składniki na 4 porcje:
  • podwójna pierś z kurczaka albo filet z indyka  
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki oleju
  • curry
  • 3 gruszki
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • płatki migdałów
  • ser gorgonzola
  • makaron razowy

Sposób przygotowania:

Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. W misce wymieszaj 3 łyżki oleju z curry i solą, dodaj kawałki kurczaka lub indyka. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Rozgrzej patelnię i zeszklij na niej pokrojoną w piórka cebulkę. Następnie dodaj pokrojone w plasterki owoce (świeżego ananasa lub brzoskwinie lub gruszki). Smaż do momentu aż owoce z cebulką się nie skarmelizują. Następnie dodaj zamarynowane mięso i smaż tak długo aż się nie przyrumieni, ok.5-8 minut.

CURRY ANANASOWE

Jeżeli przegotowujesz curry z ananasem – na patelnię do usmażonego mięsa z cebulką wlej ok. 1 szklanki mleka i jeszcze ok. 2 łyżeczek curry.
Gotuj kilka minut aż połączą się wszystkie składniki i smaki. Tak przygotowane curry podawaj z ryżem naturalnym i świeżą kolendrą.

CURRY BRZOSKWINIOWE

Jeżeli przygotowujesz curry z brzoskwinią - na patelnię do usmażonego mięsa z cebulką dodaj drobno pokrojoną papryczkę chili, wlej puszkę mleczka kokosowego i dodaj jeszcze ok. 2 łyżeczek curry. Gotuj kilka minut aż połączą się wszystkie składniki i smaki. Tak przygotowane curry podawaj z kaszą jaglaną i świeżym szczypiorkiem.

CURRY GRUSZKOWE

Jeżeli przygotowujesz curry z gruszką - na patelnię do usmażonego mięsa z cebulką wlej puszkę mleczka kokosowego i dodaj jeszcze ok. 2 łyżeczek curry. Gotuj kilka minut aż połączą się wszystkie składniki i smaki. Tak przygotowane curry podawaj z prażonymi płatkami migdałów, makaronem razowym (np. penne) i startym serem gorgonzola.

Próbowałam pikantnego curry z tego przepisu. Pychota! Ja często dodaję do niego słodkie rodzynki dla równowagi smaku, ale dbam o linię - czym mogłąbym je zastąpić?

Jeżeli lubi Pani takie połączenie smaków, może Pani dodać rodzynki, ale w ograniczonej ilości (1 łyżeczka na porcję). Może Pani zastąpić je również prażonymi orzechami albo nasionami słonecznika.

Zawsze robię ten warian z ananasem, używam tylko kaszy orkiszowej. Zaraz po ugotowaniu, gorącą odciekniętą kaszę mieszam z sosem w dużym garnku i powstaje przepyszne kaszotto. 

Jestem fanem curry, ale już mi się nudziło. Dzięki za nowe propozycje, chętnie wypróbuje!

BĄDŹMY W STAŁYM KONTAKCIE

Dowiedź się więcej o bieżących
wydarzeniach i promocjach

Designed with passion and care by Foodly Moodly © 2018-2022

Created with Mobirise - More here