SZASZŁYKI Z KURCZAKA

I PAPRYKI

Składniki na ok. 5-6 sztuk:
  • podwójny filet z piersi kurczaka
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • duża cukinia
  • cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii 
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry , 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w plasterki, paprykę w kostkę, a cebulę w ćwiartki. 

W misce wymieszaj oliwę, miód, sok z cytryny i przyprawy. Dodaj pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na min. 30 min.  

Na patyczki nadziewaj po kolei kurczaka, cebulę, paprykę, cukinię i tak na zmianę. Grilluj na patelni grillowej lub na grillu, po około 3-5 minut z każdej strony.  

Tak przygotowane szaszłyki podaj z świeżą sałatką i sosem na bazie jogurtu naturalnego.

BĄDŹMY W STAŁYM KONTAKCIE

Dowiedź się więcej o bieżących
wydarzeniach i promocjach

Designed with passion and care by Foodly Moodly © 2018-2022

How to create your own site - Check it