SAŁATKA 

Z GRANATEM I SEREM FETA


1 granat zawiera 500 mg potasu - to więcej niż pomarańcza. Jest dobrym źródłem witaminy C, błonnika i przeciwutleniaczy. Najlepiej wybierać duże owoce z lśniącą, gładką skórką. Odcinamy koronę owocu i kroimy go na cząstki. Wkładamy do miski i wyjmujemy palcami środek owocu. Resztę wyrzucamy. Odcedzamy sok i zjadamy pestki wraz z soczystą owocnią. Pestki granatów warto wykorzystać do sałatek – dzięki temu, będą bardziej chrupiące.

Składniki na 2 porcje:
  • główka ulubionej sałaty, np. masłowej lub mix sałat
  • mała czerwona cebula  
  • 1 owoc granatu  
  • 1/2 opakowania sera typu feta (light)  
  •  2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego  
  •  2 łyżki octu balsamicznego  
  •  1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Do miski włóż porwane liście sałaty. Cebulę pokrój w piórka a fetę w kostkę.