PSTRĄG

TERIYAKI

Składniki na 4 porcje:
  • 600 g filetów z pstrąga (ewentualnie łososia)
  • kilka łodyżek drobno pokrojonego szczypiorku
  • sok i starta skórka z 1 mandarynki
  • 2 łyżeczki startego imbiru 
  • 1/2 łyżki ziaren sezamu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • trochę oliwy

Sposób przygotowania:

W naczyniu połączyć sos sojowy z sokiem i skórką z mandarynki oraz ze startym imbirem.

Każdy filet pokroić na trzy lub cztery części, w zależności od wielkości ryby, włożyć do naczynia z marynatą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Rozgrzać na patelni oliwę. Filety odsączyć i położyć na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć skórą do dołu przez 2-3 minuty na średnim ogniu, po czym na kilka sekund przekręcić rybę na drugą stronę. Dodać marynatę, starannie nią posmarować każdy kawałek ryby i zostawić na 1 minutę, aby sos się zredukował.

Przed podaniem udekorować ziarnami sezamu i pokrojonym szczypiorkiem. 

BĄDŹMY W STAŁYM KONTAKCIE

Dowiedź się więcej o bieżących
wydarzeniach i promocjach

Designed with passion and care by Foodly Moodly © 2018-2022

How to design a free site - Get now