PIKANTNE TOFU 

Z ZIELONĄ FASOLKĄ I BROKUŁEM

Składniki na 2 porcje:
  • 250 g tofu
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1/2 brokułu
  • 1 marchewka
  • 5 cebulek dymek
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki oleju sezamowego
Marynata
  • 5 łyżek wywaru warzywnego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka płatków chili

Sposób przygotowania:

Składniki marynaty wymieszać w misce, dodać pokrojone w kostkę tofu i odstawić na 20 minut.

Fasolkę umyć, pokroić na kawałki długości 3 cm i blanszować 1 minutę we wrzącej wodzie, odcedzić. Marchewkę obrać, pokroić w słupki. Obrany imbir drobno posiekać. Dymkę pokroić na większe kawałki.

Rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć tofu z marynatą aż będzie brązowe i chrupiące. Przełożyć do miseczki.

Na pozostałym oleju usmażyć marchewkę, po 2 minutach dodać imbir, następnie fasolkę i dymkę, smażyć 1 minutę. Wrzucić tofu, wszystko starannie wymieszać, chwilę podgrzewać. Podawać z ryżem i ugotowanym brokułem.

BĄDŹMY W STAŁYM KONTAKCIE

Dowiedź się więcej o bieżących
wydarzeniach i promocjach

Designed with passion and care by Foodly Moodly © 2018-2022

Made with Mobirise web page software