PIEROGI

Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki na ciasto (około 30 sztuk):
  • 250 g mąki żytniej typ 1850
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 220 g bardzo ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Składniki na farsz:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 3 listki laurowe
  • 4-5 kuleczek ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • 10 g masła klarowanego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Przygotowanie pierogów rozpoczynamy od farszu - kapustę zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe oraz ziele, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny, aż zmięknie.

Grzyby zalewamy wrzątkiem, następnie gotujemy około 40 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu kapusty wyciągamy listki i ziele, odciskamy porządnie i siekamy ją dość drobno. Grzyby również odcedzamy i drobno siekamy.

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle, następnie łączymy z kapustą, grzybami, olejem i doprawiamy do smaku pieprzem oraz mielonym kminkiem.

Farsz odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej przechować do rana w lodówce.

Następnego dnia przygotowujemy ciasto. Mąki, bardzo ciepłą (ale nie gorącą) wodę oraz odrobinę oleju łączymy i zagniatamy ciasto. Ciasto z mąki razowej potrzebuje więcej wody i jest innej konsystencji niż zwykłe. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy podsypanej mąką. Szklanką wykrawamy okręgi, nakładamy farsz i zlepiamy tak jak lubimy.

Gotowe pierogi układamy na ściereczce, gotujemy kilka minut lub podgotowujemy do zamrożenia.

BĄDŹMY W STAŁYM KONTAKCIE

Dowiedź się więcej o bieżących
wydarzeniach i promocjach

Designed with passion and care by Foodly Moodly © 2018-2022

Made with Mobirise - Check this