Sposób przygotowania:
Przygotowanie pierogów rozpoczynamy od farszu - kapustę zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe oraz ziele, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny, aż zmięknie.
Grzyby zalewamy wrzątkiem, następnie gotujemy około 40 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu kapusty wyciągamy listki i ziele, odciskamy porządnie i siekamy ją dość drobno. Grzyby również odcedzamy i drobno siekamy.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle, następnie łączymy z kapustą, grzybami, olejem i doprawiamy do smaku pieprzem oraz mielonym kminkiem.
Farsz odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej przechować do rana w lodówce.
Następnego dnia przygotowujemy ciasto. Mąki, bardzo ciepłą (ale nie gorącą) wodę oraz odrobinę oleju łączymy i zagniatamy ciasto. Ciasto z mąki razowej potrzebuje więcej wody i jest innej konsystencji niż zwykłe. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy podsypanej mąką. Szklanką wykrawamy okręgi, nakładamy farsz i zlepiamy tak jak lubimy.
Gotowe pierogi układamy na ściereczce, gotujemy kilka minut lub podgotowujemy do zamrożenia.
Made with Mobirise - Check this