ŁOSOŚ

W BIAŁYM SOSIE

Składniki na 2 porcje:
  • 2 mniejsze filety z łososia (ok. 150 g każdy)
  • łyżka białego wytrawnego wina lub wody
  • 1 szalotka posiekana
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • ½ limonki 
  • 60 g (około 3 łyżek) niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • ½ łyżeczki startej skórki z cytryny

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Blachę do pieczenia posmaruj cienką warstwą oleju.

Oczyszczone kawałki łososia układaj na blachę, skórką do dołu. Skrop delikatnie winem lub wodą, posyp drobno posiekaną szalotką i pieprzem. Przykryj folią aluminiową i piecz ok 15-20 minut.

W międzyczasie przygotuj sos – wymieszaj jogurt z chrzanem, koperkiem i skórką cytryny.

Kiedy ryba będzie już upieczona przełóż ją na talerz i polej sosem.

Podawaj z ćwiartkami limonki, młodymi ziemniakami i fasolką szparagową.

BĄDŹMY W STAŁYM KONTAKCIE

Dowiedź się więcej o bieżących
wydarzeniach i promocjach

Designed with passion and care by Foodly Moodly © 2018-2022

This web page was designed with Mobirise