LEKKA SZARLOTKA 

BEZ CUKRU

Składniki na ok. 8-10 porcji:
  • 110 g mąki pełnoziarnistej
  • 3 jabłka średniej wielkości
  • pół szklanki erytrolu lub ksylitolu
  • 2 jajka
  • 75 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu, trochę kardamonu, skórki otartej z 1 cytryny, szczypta soli

Sposób przygotowania:

Tortownicę wyłóż papierem, nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Do miski wrzuć jajka, erytrol lub ksylitol, szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny. Ucieraj mikserem przez ok. 5 minut. Obrane jabłka pokrój w talarki i skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Mąkę przesiej wraz z cynamonem,kardamonem i proszkiem do pieczenia. 

Do masy z jajkami dodaj mleko i przesiana mąkę. Zmiksuj. Następnie dodaj część jabłek i delikatnie wymieszaj. Kolejno przygotowane ciasto przelej do przygotowanej formy i na wierzch wyłóż pozostałe jabłka. Piecz ok. 40 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. 

BĄDŹMY W STAŁYM KONTAKCIE

Dowiedź się więcej o bieżących
wydarzeniach i promocjach

Designed with passion and care by Foodly Moodly © 2018-2022

Made with Mobirise free builder