FRITTATA

ZE SZPINAKIEM I BATATAMI

Składniki na 2 porcje:
  • 250 g batatów, pokrojonych w kostkę
  • 200 g liści szpinaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ czerwonej papryki, pokrojonej w plasterki
  • 3 cebulki dymki, pokrojone w pióra
  • 3 jajka
  • czarny pieprz, sól
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Bataty podgotuj w lekko osolonej wodzie około 4 minut. Szpinak wrzuć do durszlaka i ustaw nad batatami (można użyć garnka do gotowania na parze), gotuj kolejne 4 minuty. Po tym czasie odcedź warzywa i posiekaj szpinak.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj plasterki papryki i smaż ok. 2 minut. Dodaj odcedzone bataty, dymkę i smaż kolejne 2 minuty.

W misce wymieszaj jajka z odrobiną soli, pieprzem i szpinakiem. Część podsmażonych warzyw dodaj do masy jajeczno-szpinakowej, dobrze wymiesza i wlej z powrotem na patelnię. Przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu ok. 6 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik.

Posyp frittatę parmezanem i wstaw do piekarnika na 3 minuty, aż się zarumieni.

BĄDŹMY W STAŁYM KONTAKCIE

Dowiedź się więcej o bieżących
wydarzeniach i promocjach

Designed with passion and care by Foodly Moodly © 2018-2022

Built with Mobirise