DIETA DLA SERCA


Choroby układu sercowo-naczyniowego są główną przyczyną zgonów na całym świecie, także w Polsce. Co roku z powodu zawału serca umiera około 15 000 Polaków. W Polsce na nadciśnienie tętnicze choruje ponad 10 mln pacjentów. O niewydolności serca kardiolodzy mówią w kategoriach nowej, niezakaźnej epidemii. Szacuje się, że dziś cierpi na nią ok. miliona Polaków, a w ciągu dekady liczba chorych zwiększy się o połowę. Dieta zdrowa dla serca to przede wszystkim taka, która kontroluje prawidłowe ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na poziom cholesterolu HDL, zmniejsza poziom cholesterolu LDL, a także umożliwia utrzymanie optymalnej masy ciała. Dieta chroniąca serce powinna zapobiegać występowaniu nadwagi i otyłości, gdyż mogą one prowadzić do rozwoju innych chorób dietozależnych, takich jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, czy hipercholesterolemia.
W celu zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym podkreśla się znaczenie dwóch prozdrowotnych wzorców żywieniowych – diety śródziemnomorskiej i diety DASH. Obydwie diety uznawane są w środowisku lekarzy i dietetyków za najzdrowsze modele żywieniowe na świecie.

DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA oparta jest na spożyciu dużych ilości różnokolorowych warzyw, owoców (najlepiej w formie surowej), nasion roślin strączkowych (takich jak fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, bób), pełnoziarnistych produktów zbożowych (pieczywo pełnoziarniste, razowe, graham, makarony z pełnego ziarna, gruboziarniste kasze takie jak kasza gryczana, pęczak, jaglana, brązowy ryż, płatki owsiane, otręby). Podstawowym źródłem tłuszczu w tej diecie jest oliwa z oliwek, najczęściej dodawana na surowo do sałatek czy gotowych potraw. Dieta ta charakteryzuje się mniejszym spożyciem produktów mlecznych (wybieramy produkty o niższej zawartości tłuszczu, ograniczając tym samym spożycie tłuszczów nasyconych), większym spożyciem ryb (szczególnie polecane są tłuste ryby morskie), a także małym spożyciem mięsa. Wykazano, że dieta śródziemnomorska obniża ryzyko zgonu z powodu chorób serca, a także obniża ryzyko ponownego zawału. Dieta ta ma silne działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne, zawiera cenne dla zdrowia składniki odżywcze, witaminy i minerały, błonnik pokarmowy, a także szczególnie ważne dla serca i układu krwionośnego kwasy tłuszczowe omega-3.

Autor tekstu: Agnieszka Kupczyk, dietetyk Foodly Moodly