dla prawidłowego funkcjonowania mózgu
Nie od dzisiaj wiadomo, że „jesteśmy tym, co jemy“. Spożywane przez nas pokarmy wywołują specyficzne reakcje fizjologiczne i metaboliczne w naszym organizmie. Żywność po przejściu szeregu zmian (trawieniu, wchłanianiu, przebrnięciu przez odpowiednie szlaki metaboliczne) zostaje w pewien sposób „wbudowana“ w nasz organizm. Pożywienie dostarcza nam składników odżywczych, które stanowią „budulec“ naszego organizmu. To z nich powstają białka mięśni, białka odpornościowe, błony fosfolipidowe, osłonki mielinowe oraz wiele, wiele innych struktur. Przemiany te dotyczą również mózgu. Bez prawidłowo zbilansowanej diety spada sprawność i efektywność pracy tego narządu.
Białko jest podstawowym składnikiem budulcowym naszego organizmu. Powinniśmy wybierać produkty, które są źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego (zawierającego w swoim składzie wszystkie niezbędne egzogenne aminokwasy). Należą do nich jaja, ryby, sery, mięso, mleko oraz przetwory mleczne. Innym źródłem białka są produkty pochodzenia roślinnego, takie jak rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, soczewica, ciecierzyca, bób), zboża i orzechy. Odpowiednio skomponowana dieta oparta wyłącznie na produktach roślinnych, także umożliwia dostarczenie wszystkich niezbędnych aminokwasów, na zasadzie łączenia różnych produktów o odmiennym składzie aminokwasowym. Spośród aminokwasów egzogennych, szczególnie ważny dla mózgu jest tryptofan. To z niego powstaje neurotransmiter - serotonina. Niedostateczna ilość serotoniny w mózgu może prowadzić do zmęczenia, pogorszenia nastroju, zaburzeń depresyjnych czy zachowań agresywnych.
Głównym źródłem choliny jest lecytyna. Lecytyna pomaga odżywić komórki nerwowe i korzystnie wpływa na pamięć.
Witamina B1 – ma korzystny wpływ na przekazywanie impulsów nerwowych.
Jej niedobór może spowodować zmęczenie, drażliwość, zaburzenia pamięci i koncentracji.
Żelazo uczestniczy w produkcji osłonek mielinowych oraz neurotransmiterów. Wchodzi w skład hemoglobiny, która transportuje tlen do wszystkich komórek organizmu, w tym również do komórek układu nerwowego. Żelazo jest, więc odpowiedzialne za dostarczenie tlenu do mózgu. Niedobór żelaza może prowadzić do senności, rozdrażnienia i gorszej koncentracji.
Kofeina w odpowiednich ilościach prowadzi do usprawnienia pracy mózgu – poprawia pamięć
i koncentrację. Z kolei nadmierne spożycie kofeiny może prowadzić do bólu głowy, zmęczenia, poczucia niepokoju a nawet senności. Z tego powodu trzeba szczególnie uważać, aby nie przekroczyć cienkiej granicy pomiędzy pozytywnymi a negatywnymi efektami działania tego związku. Najpowszechniejszym źródłem kofeiny jest kawa. Kofeinę znajdziemy również
w czekoladzie, która zawiera korzystnie wpływający na układ nerwowy magnez. Czekolada skutecznie wpływa na złe samopoczucie, ponieważ po jej spożyciu w naszym organizmie produkowane są endorfiny- tzw. „hormon szczęścia”. Oczywiście pamiętajmy o umiarze. Ograniczmy się do 2-3 kostek dziennie, najlepiej gorzkiej czekolady. W herbacie natomiast znajdziemy teinę (herbacianą formę kofeiny), która wykazuje dobroczynne działanie na nastrój
i koncentrację. 2-3 filiżanki herbaty dziennie korzystnie wpłyną nie tylko na aktywność mózgu, ale także ochronią przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, ze względu na zawarte
w nich antyoksydanty.
Created with Mobirise - Go now