DHAL Z SOCZEWICY 

I DYNI

Składniki na 4 porcje:
  • 4 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
  • 2-3 cm obranego i startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 1 kg dyni piżmowej (1 duża sztuka)
  • 2 łyżki mielonego kuminu
  • 2 łyżki kurkumy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • brązowy ryż
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wrzuć czosnek i imbir na rozgrzaną oliwę i smaż chwilkę. W tym czasie zagotuj wodę.

Soczewicę wsyp do dużego garnka, dodaj podsmażony czosnek i imbir. Zalej 0,5 l wrzącej wody. Odczekaj chwilkę, aż woda zacznie bulgotać. Obierz i pokrój dynię na małe kawałki, a następnie wrzuć ją do soczewicy wraz z kuminem, kurkumą, przecierem pomidorowym, solą i pierzem.

Przykryj garnek i gotuj dhal około 40 minut, w razie potrzeby dolewając wody.

Po tym czasie soczewica i dynia powinny być miękkie.

Podawaj z brązowym ryżem.

BĄDŹMY W STAŁYM KONTAKCIE

Dowiedź się więcej o bieżących
wydarzeniach i promocjach

Designed with passion and care by Foodly Moodly © 2018-2022

The site was built with Mobirise