ŚWIĄTECZNE

CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki :
  • 2/3 szklanki mąki orkiszowej (ok. 100 g)
  • 140 g ksylitolu (cukru brzozowego) lub cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
  • 200 g startej marchwi 

Sposób przygotowania:

W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika.

W drugim naczyniu rozmieszaj jajka z oliwą. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj drewniana łyżką. Dodaj orzechy włoskie, marchew i wymieszaj.

Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz 45 minut.

Po tym czasie ciasto wyjmij i wystudź. 

BĄDŹMY W STAŁYM KONTAKCIE

Dowiedź się więcej o bieżących
wydarzeniach i promocjach

Designed with passion and care by Foodly Moodly © 2018-2022

Made with Mobirise site builder