BOLOGNESE 

Z SOCZEWICĄ

Składniki na 4 porcje:
  • 3 duże marchewki
  • około szklanki suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g przecieru pomidorowego lub passaty
  • 800 g krojonych pomidorów z puszki
  • 500 g zielonej soczewicy (niecałe 3 szklanki)
  • 500 g makaronu pełnoziarnistego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Suszone pomidory posiekaj na drobne kawałki.

Wrzuć startą marchewkę, suszone pomidory i czosnek do dużego garnka.

Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy, soczewicę i 450 ml wrzącej wody. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu 45-60 minut, od czasu do czasu mieszając.

Kiedy sos będzie gotowy, ugotuj makaron al dente i wymieszaj z sosem.

Na wierzchu posyp świeżymi ziołami.

BĄDŹMY W STAŁYM KONTAKCIE

Dowiedź się więcej o bieżących
wydarzeniach i promocjach

Designed with passion and care by Foodly Moodly © 2018-2022

Start a free site - See it