WIGILIJNY 

BARSZCZ CZERWONY

Składniki na barszcz:
  • 2 litry wywaru warzywnego
  • 1 litr wywaru z gotowanych grzybów
  • 5-6 podłużnych buraków
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżeczka suszonych ziół prowansalskich lub majeranku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki octu spirytusowego

Sposób przygotowania:

W garnku z wodą gotujemy buraki w łupinach przez około godzinę. Po tym czasie studzimy je i obieramy (najlepiej to zrobić w rękawiczkach) i kroimy w półplasterki.

Do gorącego wywaru warzywnego dodajemy pokrojone buraki, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami do smaku.

Gotujemy około 45 minut. 

Składniki na uszka:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • letnia woda
  • 250 g pieczarek
  • 20 g suszonych grzybów leśnych
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 2 łyżki otrębów
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby namaczamy na noc w wodzie. Następnie w tej samej wodzie gotujemy je przez około godzinę – do miękkości. Grzyby odcedzamy, wywar odstawiamy.

Na patelni szklimy cebulę, po czym dodajemy posiekane pieczarki. Smażymy je na małym ogniu przez około 10 minut.

Do przestudzonych grzybów dodajemy len mielony, otręby, sól i pieprz. Całość dobrze mieszamy.

Do miski wsypujemy mąkę. Wbijamy jajko i stopniowo dolewamy wodę (około pół szklanki). Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na kilka minut.

Rozwałkowujemy cienko ciasto. Szklanką wykrawamy niewielkie kółka. Na każde kładziemy pół łyżeczki farszu, składamy jak pierogi, sklejamy dwa rogi formując uszka.

Gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy jeszcze około minutę po wypłynięciu na powierzchnię.

BĄDŹMY W STAŁYM KONTAKCIE

Dowiedź się więcej o bieżących
wydarzeniach i promocjach

Designed with passion and care by Foodly Moodly © 2018-2022

Made with Mobirise - Click for more